WAJADIRI UIA 2010


PADA 31 JULAI 2010, BERTEMPAT DI UNIVERSITI ISLAM ANTARABANGSA, KITORANG TELAH JOIN KEJOHANAN WAJADIRI PERINGKAT KEBANGSAAN, UIA SELAKU TUAN RUMAH KEJOHANAN TELAH MENGANJURKANNYA DENGAN CUKUP SEMPURNA. TAHNIAH DARIPADA KAMI.. PASUKAN CEKAK HANAFI UNISZA MASUK SEMUA KATEGORI, KECUALI ADEGAN PRAKTIKAL. TAK SEMPAT NAK TRAINING.BANYAK-BANYAK KATEGORI, LEKAT LA SATU PINGAT, NO-3 KATEGORI SEPASANG TONGKAT (WANITA). TAHNIAH DARIPADA SAYA KEPADA PEMENANG TERSEBUT : 1) SAUDARI YUSNIZA 2) SAUDARI WAN (nama penuh tak ingat) walupun kitorang hanya dapat satu pingat, tapi kejayaan dapat menyertai kejohanan tersebut adalah “pingat” yang paling besar. ilmu dan pengalaman tak dapat dijual beli atau ditukar ganti.. tahun depan kejohanan di UTP, diharapkan pasukan kita tidak pulang dengan tangan kosong.. antara kenangan kami di sana untuk anda :

AKSI RIANG MEREKA-MEREKA YANG TAK DAPAT PINGAT.. MELAKUKAN PELBAGAI AKSI DRAMATIK TANDA TAK PUAS HATI..

ABG.WAN, jurulatih kami.. menggayakan aksi sambil mengajar teknik memegang kamera video dengan betul.

KAMI BERSEDIA!!!!

bab bergaya depan kamera, diorang tak pernah kalah.

SESAMPAI JE KAT UIA, MAKA AKTIVITI MEMBUNGKUS KEPALA PUN BERMULA DENGAN MERIAHNYA ( PAKAI TENGKOLOK )..

PUNYA LA FOKUS NAK IKAT TENGKOLOK.. TENGKOLOK IKATAN  SIPUT SUDU YANG DIBENARKAN.. PAS SIAP, BERMACAM JENIS SIPUT YANG TERHASIL..

LANTAK LAAA…

ORANG PEREMPUAN PULAK SIBUK MENGHIAS DINDING PAMERAN, GANTUNG SANA, GANTUNG SINI.. CAM MALAM RAYA SIBUK NAK GANTUNG LANGSIR BARU.. hehe

Encik Hafiz cuba meraih simpati Syafiq agar diikatkan tengkolok baginya.. namun… hanya pandangan simpati yang dapat diberikan..

untuk mengisi masa terluang, mereka berpakat membuat persembahan teater jalanan yang bertajuk “BAS YANG KU TUNGGU TAK KUNJUNG TIBA“.. khas untuk anak-anak muda diperantauan🙂

TANPA MENDAPAT PERSETUJUAN YDP, AIZUDIN SECARA SOLO MELAKUKAN “DEMO” MENGIKAT BENGKUNG DI HADAPAN PINTU MASUK UTAMA.. SEBAGAI STRATEGI UNTUK MELUMPUHKAN SEMANGAT LAWAN..

SYAWAL JUGA RASA TERPANGGIL UNTUK MELAKUKAN AKSI BERANI MATI TAK MASUK AKAL KEPADA PIHAK LAWAN YANG CUBA MEMBASAHKAN TEKAK DENGAN JURUS “TONGKAT SEMAMBU“..

SEBELUM BERARAK MASUK.. BERGAMBAR KENANG-KENANGAN SEBELUM BERJAYA MEMENANGKAN PIHAK LAWAN..

RAKAMAN DARI UDARA MENGGUNAKAN PESAWAT TINJAU.. MENGESAN PERGERAKAN PIHAK LAWAN.. TAPI AKHIRNYA…

ENCIK HAFIZ CUBA MEMUJUK AMIR YANG SEDANG STRESS KERANA GAGAL MERAIH SEBARANG PINGAT.. AMIR MENUNJUKKAN KEBOLEHAN BERDIRI ATAS SATU KAKI SEBAGAI PERINGATAN KEPADA PENGANJUR WAJADIRI TAHUN HADAPAN.. ” I’LL BE THEREeee”

AGAMA DIJUNJUNG..

ADAT DI KELEK..

 

ADAT PERJUANGAN.. MENUNTUT PENGORBANAN..

BIAR MATI MELAWAN..JANGAN MATI MENYERAH..

 

USAH DITANGISI PADA YANG PERGI.. HARGAILAH YANG MASIH DI SISI..

 

BUNGA BUKAN SEKUNTUM..KUMBANG BUKAN SEEKOR..

P / S : kumbang apa tu?

30 responses to “WAJADIRI UIA 2010

  1. Jangan mudah terpengaruh dn jgn over klu nk terikut2..:P.mmg sukar nk elak. tp try da best,jgn kata budaya yg bru wujud semuanya bagus selidik dulu apa kesannya kepada diri kita.Jgn hiraukan jika ada orang kata kolot ke kuno ke..biarkan mereka siapalah kita di bumi Allah ini?andai durjana menjadi pilihan kita.
    Arus globalisasi ada baik dan buruknya…seab tu sy katakan agama adalah sesuatu yang penting,klu individu tu tahu serba sedikit pasal agama,x kan dy mahu dan mudah menodai bumi ini dengan yg x sepatutnya..Hatta,jika dikatakan isu pembalakan..klu dy berfikiran mesti tidak menebang pokok2 balak scr extreme..lihat kesannya.
    Sy juga bukan lah orang yang hebat untuk berkata kata dan memberi hujah hnye pendapat sahaja😉

    • berkongsi pendapat tiada salahnya.. ada orang kata, pendapat itu tiada salahnya.. bagi saya, orang yang mempunyai pendapat lebih hebat berbanding dengan orang yang hanya hebat berkata-kata🙂

  2. x faham….mcm mane kita nak menangani arus globalisasi?arus globalisasi tu pun luas….
    sama ada kita menangani atau melawan?
    boleh tolong terangkan….

    • biasanya lah kn dari pemerhatian dan dari pembacaan saya ada kalanya kembali kepada didikan ibu bapa dan didikan agama…didikan agama it’s important mid point.
      Kdg kala sukar untuk dilawan dek kerana nafsu juga menyelubungi diri…hnye mampu menangani sahaja.Jika agama dipegang dan dipupuk dr kecil jarang sekali perkara2 yang x sepatutnya berlaku seperti kes pembuangan bayi,pelajar berusia 12 tahun dh pandai download video lucah,melakukan jenayah cyber…budaya punk skin herd dll………..ini semua terjadi kerana kurangnya didikan,x kisah lah dr ibu bapa,guru2,mass media and so on.Ini semua disebabkan dr arus globalisasi walaupun hakikatnya berdasarkan kajian yg dijalankn(sumber:xingat)menyatakan hanya 20% didikan dr didikan ibu bapa yang selebihnya 80% anak2 akan terpengaruh dgn persekitaran…AGAMA sebenarnya titik tolak dlm kehidupn kita.dat’s y halimlading21 ada kata jati diri MELAYU MUSLIM KENE KUAT BUKAN’y JATI DIRI ORANG MELAYU…….

      • Ya.. saya lebih suka menyebut Islam-Melayu berbanding Melayu-Islam.. soal kurangnya didikan agama kepada anak remaja hatta orang dewasa sekalipun memang dah jadi isu lama. kerana kurang didikan agama. tidak dinafikan juga anak-anak orang yang menerima didikan agama yang cukup juga ada melakukan perbuatan yang terkutuk. ini kita boleh melihat kepada ‘kualiti’ berbanding ‘kuantiti’. kurang atau lebih didikan agama tak semestinya menjamin si polan akan menjadi sedemikian atau sedemikian. pada saya PEMAHAMAN agama yang lebih penting berbanding kurang/lebihnya didikan agama. sebab apa saya mengatakan begitu? hasil pemerhatian saya setakat ini, saya menyimpulkan bahawa individu yang menerima didikan agama yang ‘banyak’ sekalipun sekiranya dia tidak memahaminya dengan betul, akan menjadi masalah. berbanding dengan orang yang berilmu agama yang sedikit, tapi sangat memahami dan berpegang teguh dengannya, maka dia mampu untuk ‘survive’ dalam hidupnya.

    • MENANGANI..menangani bukan bererti melawan. jika kita melawan kita mungkin akan ketinggalan dalam dunia yang serba cepat dan pantas ni. maksud saya, kita mengambil yang elok dan yang buruk dibuang. yang elok itu diguna dan dimanfaatkan ikut keperluan, bukan ikut kehendak.

  3. pada saya bahasa yang awak gunakan…x jadi masalah..mungkin awak selesa dengan cakap cara macm tu…setiap orang ada cara msing2…
    selagi boleh di fahami…apa salahnya…
    “yang lama dikelek.yang baharu di junjung”….

  4. ada lg satu peribahasa yang berbunyi “yang lama dikelek,yang baharu dijunjung”…maksudnya adat yang lama tetap diamalkan di samping budaya hidup yang baru..agaknya maksudnya sama..lbih kurang je kot..mungkin a.halim boleh btulkan…

    • ya..betul.. asalkan budaya hidup yang baru itu benar, maka itulah yang boleh dijunjung. bukan semua budaya baru boleh dijunjung dan diamalkan. kena lakukan proses penyaringan dahulu. letakkan hak pada yang berhak..

    • hebatlh u all ni…bleh ajar sy lg bnyk peribahasa2 ni;)
      bnyk lg yg sy x tahu..
      Satu je knp kita kdg kala sibuk marah2,x puas hati klu bhsa mix n so on tapi bagaimana pula dgn budaya melayu yg semakin lama semakin luntur ditelan dek zaman globalisasi ini…..

      • sebagai manusia biasa saya tak hebat pun.. sekadar apa yang saya tahu. manusia takkan dapat menguasai kesemua ilmu, kerana konsep ilmu ni luas, takkan habis jika dibahagikan kepada semua manusia sedari zaman Nabi Adam alaihissalam.. cuma kita DIPINJAMKAN akal dan kudrat untuk meneroka ilmu.

      • budaya ni konsepnya luas.. sama ada, bertulis, lisan, pergerakan mahupun diam.. kita yang merosakkannya. kita terikut dengan arus globalisasi. tapi kita sepatutnya menangani arus globalisasi. jati diri Muslim-Melayu kena kuat. nak kuat cmne? persoalan itu akan timbul..

  5. maaflah sekiranya bahasa yang saya gunakan kurang disenangi,saya dah terbiasa campur bahasa macam tu susah nak hilang…maaf sangat2.

    • pada saya bahasa yang awak gunakan…x jadi masalah..mungkin awak selesa dengan cakap cara macm tu…setiap orang ada cara msing2…
      selagi boleh di fahami…apa salahnya…
      “yang lama dikelek.yang baharu di junjung”….

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s