KESEDARAN KITA MASIH KURANG


 

“MAHASISWA”  KITA BOLEH DIKATAKAN AGAK CEMERLANG DALAM AKADEMIK, SUKAN DAN KEMAHIRAN.. NAMUN AGAK MENYEDIHKAN DAN ADAKALANYA AGAK MENJENGKELKAN.. ANTARA KEJENGKELAN YANG MAHU SAYA TUNJUKKAN KEPADA ANDA SEMUA, ADA DI BAWAH. TOLONG AMBIL PERINGATAN KEPADA SESIAPA PENYUMBANGNYA..

BELAJAR PANDAI SAMPAI MASUK UNIVERSITI.. TAPI MASIH TAK BOLEH FAHAM “NOTIS” YANG ADA PADA MEJA.. KORANG BOLEH NAMPAK KAN?

TISU YANG NTAH APA ANDA LAP, BERSEPAH ATAS MEJA.

PEMANDANGAN NI BIASANYA TERDAPAT KAT GERAI-GERAI MAKAN.. TAPI BUDAYA GERAI DAH DI BAWA MASUK KE DALAM PERPUSTAKAAN..

ANTARA BEBERAPA JILID KITAB SAHIH BUKHARI YANG TELAH DIBACA DIPERLAKUKAN SEPERTI SURAT KHABAR LAMA. DAH BACA, TINGGAL JE BERSEPAH.. AMIK MUDAH TAK IKUT PERATURAN.. AKU PASTI KITAB-KITAB NI DIBACA OLEH USTAZ-USTAZ DAN JUGA BAKAL “USTAZ / USTZAH”.

BOLEH DIBAYANGKAN BAGAIMANA ULAMA TERDAHULU MEMERAH KERINGAT DAN ILMU UNTUK MENGHASILKAN KARYA RUJUKAN SEPANJANG ZAMAN, PELAJAR SEKARANG MEMPERLEKEHKAN MARTABAT KITAB TERSEBUT.. MAKA AKU TAK HAIRANLAH “ULAMA-ULAMA” YANG LAHIR SEKARANG NI SEMUA AMIK MUDAH. IKUT KEPENTINGAN MASING-MSING. JANJI ADA KERJA, PERUT PUN KENYANG..

TENGOK SAJA LAH CAMNE ADAB DIORANG BELAJAR.. DIKUTUK DEK ILMU ULAMA TERDAHULU.. AMIK IKTIBAR SIKIT..

PAPAN KENYATAAN ATAU CERMIN KENYATAAN??

PROGRAM BAGUS.. ADA UNSUR KEINSAFAN.. TAPI SAYANGNYA PERLAKSANAAN HEBAHAN YANG BERMASALAH.. BUAT PENAMPAL POSTER, ADAKAH ANDA TAHU BAHAWA MENAMPAL DI CERMIN PAPAN KENYATAAN ADALAH SATU KESALAHAN??

BUAT PIHAK YANG MENGANJUR, TENGOK-TENGOK LA SIKIT PROMOSI TU CAMNE.. PROGRAM YANG BAIK, BIAR LA ADA KEBERKATANNYA.. JGN SAMPAI TERMAKAN HAK ORANG LAIN.. APA HUKUMNYA USTAZ?? 🙂

PROGRAM NI PUN CUKUP BAGUS.. PROGRAM KESENIAN ISLAM.. TAPI PENAMPAL POSTER NI LA BUAT SUKAHATI PULAK.. CARANYA LANGSUNG TAK MEMAPARKAN KESENIAN, CAMNE ORANG BUKAN ISLAM NAK HORMAT?? CARA KENA BETUL, IKUT PERATURAN.

DULU HEPA DAH BAGITAU, TAMPAL KAT DINDING DAN TIANG TAK DIBENARKAN..

SEBABNYA??

1) DINDING BIASANYA BERCAT KAPUR. KALAU KENA GAM BIASANYA DINDING AKAN TERKUPAS CATNYA..

2) GAM KAT DINDING DAN TIANG TAK KUAT.. APA JADI?? TENGOK BAWAH NI..

BILA HUJAN TURUN ATAU ANGIN KUAT, MAKA BERTERBANGAN LA POSTER-POSTER TU KE MANA-MANA.. KAT LONGKANG NI CONTOHNYA.. RENDAH KAN KESEDARAN KITA??

TAPI BIAR LA..APA NAK RISAU, ESOK ADA MAKCIK CLEANER TOLONG BERSIHKAN.. YANG PENTING PROGRAM BERJALAN.. SAMPAH?? MANA-MANA PUN ADA SAMPAH KAN?

 

ANDA SEMESTINYA TAHU DAN FAHAM APA SEBENARNYA FUNGSI KOTAK NI KAN.. PETI CADANGAN DAH BOLEH DITUKAR NAMA JADI “PETI BUANGAN”.. KORANG BOLEH TENGOK SENDIRI APA BENDA DI DALAMNYA.. DUIT PUN ADA.. NAK BUAT AMAL PUN BERTEMPAT LA.. TABUNG KAT SURAU TU BANYAK YANG KOSONG.

PIHAK PENGURUSAN PUN TAK NAK TOLONG BUANGKAN.. BUDAK-BUDAK KITA NI, “DI MANA ADA SAMPAH, DI SITU LA DI TAMBAH SAMPAH“.. TAK PENUH LAGI KOT..

P/S :  SETAKAT JUMPA RM1 BOLEH LA DICAMPAK DALAM PETI. KALAU RM1O??


Advertisements

3 responses to “KESEDARAN KITA MASIH KURANG

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s