KENAPA OTAK KITA RASA BERSERABUT??


Anda tentu pernah rasa pada suatu ketika tu kita rasa tak nak bercakap dengan orang, kawan sebilik kita pun tak nak tegur. kalau dia ajak pergi makan pun rasa cam nak ajak berlawan..

buat tu tak kena. buat ni tak kena..nak belajar rasa tak boleh masuk, nak menghafal lagi la tak boleh. dah tak boleh nak fikir lain, nak keluarkan idea pun tak boleh.. korang tentu pernah rasa kan?? saya sendiri pun pernah rasa. siapa-siapa pun anda, baik pelajar sekolah, kolej, Universiti, sudah bekerja samada kerajaan mahupun swasta, bujang ataupun dah berkeluarga.. tentu pernah bukan?? tahu kenapa?? tahu macamana nak selesaikan??

Bertemu lagi kita… KENAPA OTAK KITA BERSERABUT?? Pertanyaan yang biasa menghantui pemikiran kita dan sentiasa menambahkan keserabutan yang telah sedia serabut.. sebelum tu saya akan terangkan sedikit apa itu “otak”.

Otak adalah bahagian tubuh badan manusia yang paling penting dan amat bernilai. Ia menjalankan fungsi yang lebih kurang  sama dengan CPU komputer iaitu mengawal seluruh operasi badan manusia supaya sentiasa dalam keadaan optimum. Selain itu, otak juga mempunyai kebolehan menilai, membuat imaginasi, mengingati maklumat, berfikir dan lain-lain lagi.

Menurut Tony Buzan ( 1994 ), seorang pakar peneliti otak, pada setiap otak normal terdapat 1 Trilion sel saraf yang di sebut Neuron. Antara satu neuron, ia dapat berhubung dengan 100 ribu neuron yang lain. Selanjutnya dapat difahami hubungan antara neuron yang diciptakan melalui proses pengaktifan otak. Semakin aktif kita merangsang otak kita bekerja, semakin banyak jalinan neuron terjadi, semakin berkembang otak itu. Kapasiti otak kita pun setidaknya 1 diikuti 800 angka nol di belakangnya, ataupun “hampir tak terbatas”. Secara purata manusia menggunakan kurang daripada 1 % daripada kapasiti otak. Oleh itu, peluang bagi mengembangkan otak masih terbuka!!

Korang pasti bosan dengar ayat kat atas kan, korang pun pernah baca kat mana-mana. Saje nak skema sikit… ok, teruskan dengan cara lebih mudah.. ready???

Setakat yang pakcik  belajar dan pengalaman hidup yang baru tua sikit dari setahun jagung ni dapat pakcik katakan bahawa otak kita ni boleh menyimpan maklumat yang tiada batasannya..

Tapi kenapa baru nak hafal sikit dah pening kepala dan serabut? Tak boleh masuk..

Fenomena ini biasa bagi korang yang studi dengan cara yang tak betul… termasuk la Pakcik yang bercakap ni dulu.. bukan serabut otak nak terima pelajaran atau maklumat baru tu menunjukkan otak  anda dah penuh, tidak sama sekali. Tetapi dek kerana kecelaruan maklumat yang dimasukkan secara berasak-asak ke dalam otak anda. Anda paksa masuk tanpa mempedulikan maklumat tersebut perlu di masukkan ikut kategori masing-masing. ( sila rujuk pakar teknik mengingat ).

Senang cakap, macam orang berasak-asak masuk ke dalam stadium nak tengok bola. Pintu kecil, tapi yang nak masuk tak ikut tertib, tunggang-langgang jadinya. Ada yang masuk ikut atas, ada yang ikut bawah, celah-celah orang pun boleh lepas gak. ( Pengalaman Pakcik semasa bertugas jaga stadium ).

Satu lagi, otak kita ni boleh digambarkan seperti :

Cuba perhatikan atau bayangkan suasana seperti ini. Kawan sebilik anda          ( atau anda sendiri ) secara tergesa-gesa mengemas beg pakaian untuk balik ke kampung. Dia semakin tertekan dan masa semakin suntuk. Segala pakaian yang sempat dicapainya disumbatkan ke dalam beg tersebut. Kemudian dia pulang ke kampung halamannya.

Tidak lama kemudian dia menghubungi anda dan mengatakan bahawa dia tertinggal berus giginya, baju melayunya sedangkan seluarnya di bawa balik, kasut yang di belinya untuk di pakai di kampung turut tertinggal… tentu saja dia merasa tidak seronok bukan??

Contohnya mudah.. “kawan” anda itu adalah anda sendiri.. dan beg kawan anda itu adalah otak anda..!! faham??

Tak faham tak mengapa.. teruskan pembacaan anda. Bagus.

Anda cuba memasukkan dengan cara menyumbatkan maklumat tersebut secara berasak-asak ke otak.. otak tidak mampu menerima maklumat secara mendadak, dan dikhuatiri maklumat yang masuk akan jadi “corrupt”. Macam pakaian tu la, pastinya berkedut, tak cukup sepasang, yang penting tak di bawa, yang tak penting di usung..

Jadinya… macamna??

Tenangkan diri anda dahulu, kemudian keluarkan kesemua barangan di didalam beg tersebut. Kenal pasti apa yang penting dan perlu di bawa. Susun elok-elok dalam beg, ikut tertib. Pakaian letak dimana, berus giginya letak di mana, kasut barunya letak di mana. Bila perlu dikeluarkan mana-mana barang tersebut di pertengahan jalan, senang, tahu mana nak cari.

Camtu la otak kita, bila dah susun elok-elok maklumat tu, simpan dalam “laci” dalam otak kita ni. Senang bila nak pakai maklumat tu, kita dah tau, dia dok kat laci mana. Takde la jadi macam budak-budak baru pas mandi, abis berterabur pakaian dalam almari di sepahkan sebab nak cari seluarnya yang sehelai tu. Hehehe..

72 responses to “KENAPA OTAK KITA RASA BERSERABUT??

  1. I happen to be writing to make you understand what a exceptional experience our princess encountered studying your site.
    She figured out lots of issues, which include what it is like to possess an incredible
    giving character to have other individuals just master
    a variety of complex matters. You really surpassed our desires.
    Thank you for providing those beneficial, safe, revealing
    and easy tips about this topic to Evelyn.

  2. Pingback: 2010 in review « Halimlading21's Blog

  3. ha`a la,qistin…perli+harapan=terharu…:)ialah qistin…kita dua je…
    maksud qistin klu kita lawat blog ni…tu terapi??
    ain pun dah blurr dah dgan statement qistin…heee:)

      • yeah,maksud sy klu melawat tu ke yg dinamakan terapi cz halimlading21 kata:Kita dah jalankan terapi atas diri kita…..huhu din no r..jangan marah halimlading21 juz andaian je..:)

      • maksud ain…yang berkait ‘cz visit ur blog ke?’…y tu yang ain mksudkan yang ain blurr n confius…:)
        maaf dah buat qistin bertambah keliru..ain pun tak mention statement y mane satu…:)

    • ha`a….perli+harapan=terharu…:)
      maksud qistin…klu kita lawat blog ni…kira terapi.mcm tu?
      ain pun dah blurrr dengan statement qistin….hehehe:)

      • not my statement,tat halimlading21 statement r,cube lihat coment yang sebelumnya…sy yang kenfius dengan statement tersebut..
        Bukan statment dri saya…:)

      • saya maksudkan, bukan layari blog saya yang jadi terapi ( kalau jadi, bagus juga ). cuma apabila kita bercakap, kita akan rasa lega dan dapat melepaskan sedikit tekanan yang ada. itu la terapi yang saya maksudkan.

  4. takut a.halim x suka je…ialah ain dgn qistin je yang selalu tukar2 cerita n pndapat…
    kdang2 orang x suka..lain orangkan lain ragamnya…tu y ain tnya dlu…
    klu dah a.halim suka ‘diganggu’…
    bleh la buat selalu…(ni pantun 2 kerat)…:)
    maksudnya…klu a.halim ckap mcm tu..xpe la….
    terima kasih n minta maaf ye…harap maklum:)heeee

    • k,ainsayang dh deliverd apa yang sy ingin ucapkan……:0
      Pandai pun wat formula..kawan2 tiru formula tu pun x pe x sesat..;p
      Saya pun secara x sengaja menyinggah di blog ini..sbb time tu tgh down..nk buka blog org lain tetiba nampk nama halimlading21..mengenai gadis bunuh diri kerana cinta,dari situlah mula tergatal tgn click…cume smpai skrg x explore lg r blog ni…
      Maaf andai menyibuk antara ainsayang dan halimlading21(kenapa saya kata begini kerana anda berdua yang nampak cam aktiv dalam komen2 ni).x terlintas pun untuk menjadi parasit disini hakikatnya..
      Saya cuma tertarik pd pandangan pertama mengenai isu tersebut dan title2 yang digunakn…
      TAPI..kalau halimlading21 sudah memberikan lampu hijau..apa lagi ainsayang jom kita tambah lagi komen2 ni…….:)

  5. haa..lg satu..
    ungkapan…”sebenarnya kita lbih hebat dari ape yang kita sgkakn”…
    ain dah check blik…dari dr hm tuah iskandar…
    tp x tau la…klu dr fadhilah kamsah ade ckap yang sama…
    x kisah la dari sape2 pun…ia tetap akan beri kesan…

  6. setiap ujian y dtang ada kemanisannya..ada hikmahnya….jika kita lalui ujian tu biasa2 je atau ditkdirkan yg khidupan ni tiada ujian…maka x best la n x adventure..n kita jg mungkin x tau n x sdar hakikat hamba n pencipta…yes…i get it…kita juga bkan shj rasa happy tapi dapat pahala..dan ditinggikan darjat di sisi allah…terima kasih,qistin..ain cume nak tau je knapa qistin kaitkan ujian dgan game…n skrang ain dah dpat jwapannya….

    • Paling penting bukan hanya pahala dan darjat disisi Allah,tapi ketenagan yang kita dapat hidup dipentas dunia ini..Bile ketenangan itu hadir sudah semstinya hidup kita bahagia dan ceria bagaikan tiada masalah.. Dan game itulah sebenarnya bunga-bunga dalam kehidupan kita.
      Bunga2 itulah yang mencorakkn kehidupan kita dan mematangkan kita, x kisahlah sama ada dari segi pemikiran,tingkah laku@akhlak individu,gaya hidup individu dan cara menyelesaikan masalah2 yang melanda..
      Bunga-bunga itulah yang kadang kala sengaja penciptanya titipkan untuk hambanya,agar lebih dekat dengannya untuk mendambakan cintanya

      • ye…ibarat bunga2…bunga2 tu pun plbagai jenisnya sama mcm ujian yng melanda..ada bnyak jenis ujian..yang nanti natijahnya ibarat tamn yang mekar…
        (ujian+game+bunga2)=taman y mekar(ketenangan+bahagia+ceria)…

      • ok2…:)
        tengah senyum ni…hehehe.
        x de ape la…x marah pun.small matter,right??hehehe..
        ok…x pe.ain tunggu qistin susun dulu ye…
        klu rasa keberatan…x payah la..
        maaf ye…klu ain susah kan qistin ke….memaksa ke…

      • ok2….:)
        tgah senyum ni….hehehhe.
        x de ape la,qistin…x marah pun.small matter la,right???
        ok…x pe…ain tunggu qistin susun2 dulu ye…
        klu qistin rasa keberatan…x payah la..
        maaf la klu ain dah susahkan qistin…atau memaksa…

  7. sebab apa sy katakan begitu,kerana……setiap ujian yang datang ada kemanisannya,jika kita lalui ujian biasa2 je x best x adventure..no experience u get right?
    Apabila jiwa ini menghadapinya dengan tenang maka secara tidak langsung ada sesuatu yang kita peroleh..dan apabila kita dilanda ujian kita mengangapnya hanya satu permainan..kita tidak berasa gusar,sangsi,cemas,takut,mengeluh dan lain2..Malah,kita lebih bersemangat untuk terus menempuhnya
    Game itu hanyalah satu permainan,permainan itu sekejap je kita akan main.Walaupun sekejap tapi kesakitannya perit sangat..bila kita kata juz game,kan rasa biasa je..:p..dan..
    Mcm game klu kita dpt score da high level bukan kah kita rasa hapiiiiiii:)

      • x de kaitan pun la…qistin..
        ain rasa mcm ain lg muda…sebab ain greating mcm tu…heheh..
        bleh kan???:)

      • ye ke…:)
        alor3 lor jangan marah..senyum ….:p
        Ne kita tw pn u all sape2..:)
        Juz asking..
        k,SENYUM3….

    • setiap ujian yang dtang ada kemanisannya..jika kita lalui ujian tu biasa2 je atau ditakdirkan kehidupan tu memang xde ujian…x best n x adventure…yes,i get it…kita bkan je rasa happy…tp dpt pahala n ditinggikan darjat di sisi Allah…terima kasih qistin.cume nak tau knpa qistin kaitkan game dgan ujian…

  8. hebat seseorang tu kita kena lihat pd kesalahan ayat dia ke???x semestinyakan…
    ada sesuatu yang hebat pd qistin yang ain pandang lain….hehehe.x bleh bgtau.
    terima kasih ye qistin…seronok dpt kongsi pendpat ngan qistin…
    qistin…qistin x jwab lg soalan a.halim..ain pun tertnya2 ni…”ape kejatuhan empayar tu”???
    bila…dimana…bnyak tnya plak. share la klu sudi..:).
    lg satu…knape qistin kata “sgala ujian yang di hadapi tu macam GAME??”
    kenape analoginya game??…
    ape kaitan game dngan ujian hidu??

    • ha`a la….qistin..
      a.halim…kenape berckap merupakan satu terapi?krang jelas la…bleh trangkan lg x?
      klu diam je…satu terapi jugak ke?
      bercakap y mcm mane bleh jd terapi???
      musykil2….
      ade ke mcm klu seseorang luahkan perasaan kat orang lain…pastu dia rasa lega…x terbeban..tu dikira sbagai terapi…terapi kpd hati….mcm tu ke???

      • atau……..kata2 kita itu yang akan menjadi motivasi dan pendorong untuk naik semangat?@SEMASA kita bercakap kita menggunakan isyarat2 lain?@cara kita bercakap?

    • terapi maksudnya pengubatan / penyembuhan..cuba bayangkan jika kita tiada orang nak bercakap dengan kita atau kita berada bersendirian di tempat yang terpencil.. agak-agak apa yang terjadi?

      • kenapa a.halim kata metafora??-‘alam tu berbicara??’
        ye..kita x akan faham ape yang alam akan katakan…
        alam tu pun luas…merangkumi semua ciptaan tuhan…tumbuhan…binatang dan mcm2 lagi.
        mungkin kesannya x sama seperti mana kita brhadapan dgan manusia tapi sekurang2nya ia adalah satu terapi jugak scra x lgsung…ni pndpat ain.:)

      • Mungkin itu cara individu tu….Mcm muhasabah diri ke kn..
        Mmg r ckp sorang2 tu mcm x center je kn……
        Tetapi x semua manusia dengan mudahnya untuk meluahkan dengan kata2…kadang kala dengan menulis itulah cara dy meluahkan dan dengan berkata kata dengan alam itu juga menjadi penemannya kerana beranggapan bahawa tiada orang yang mahu mendengar dan berfikiran x de orang yang akan faham diri kita…..
        Sebab itu sy bertanya apa yg awk maksudkan dengan bercakap itu adalah terapi..
        Xsemua orang mampu membawa dirinya berhadapan dengan makhluk sejenis dengan nya untuk meluahkan sesuatu…Kadng2 ada je orang yang meluahkan ketidakpuasan hatinya dengan kucing kesayangannya…:)

  9. oooops..ada kesalahan ayat.”timbul rasa nk tulis buku”
    Antara buku2 motivasi yg sy suka baca:
    The chicken soup of teenager
    Life is open an secret by Zabrina A.Bakar(buku ni pun ada dalam bahasa melayu)
    Buku2 tulisan Tuah Iskandar
    Nukilan2 Dato Fadhilah Kamsah

    • hebat la….qistin…
      ain pun x mcm qistin..
      kita banyak belajar dr pengalamn orang…
      dan jadikan pengalamn tu(y baik) sebagai motivasi kpd diri sendiri…
      satu je y ain pegang…ain x ingat sama ada dri dr hm tuah iskandar ataupun dr fadhilah kamsah,dia kata,”kita lebih hebat dari ape yang kita sangkakan..”…..dan ia memang benar…berlaku di sekeliling ain…dan qistin akan jadi salah satu darinya…insya allah…selamat maju jaya.

      • Hebat?huhu…mane de,cuba tengok ayat saya banyak kesalahan.Ungkapan ‘kita lebih hebat dari apa yang kita sangkakan’ kalau x tersalah dari Dato’ Fadhilah Kamsah selalu gak terdengar dalam radio Era dan IKIM fm…..kalau salah x tahu….:p
        Bagus lah kalau begitu,jadikan ia satu obor yang membantu kita dalam kegelapan..klu ada masalah jangan terus merungut dan melatah..rilek lu..:),take a breath..hee.
        Then,tempuhi dengan dengan senyuman,kesabaran kesungguhan dan ketabahan..pasti diri akan tenang walau pahit dan ranjau yang terpaksa diredah.
        Ketika itu kita akan rasa segala mihnah yang diterima hanyalah seperti GAME🙂
        Sesungguhnya Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupan (Al-Baqarah:286).
        HEHE..Terlebih lebih pula,Jom,nk jd my asstn..leh je.

      • rasanya klu bercakap lagi mudah daripada menulis….:)
        itu yang saya lalui…kadangkala dalam menolong rakan2.ada yang tnye kadang kala meluahkan perasaan..:)melalui msg agak sukar untuk beri pendapat.Takut mzundrstndg

      • betul.. tapi bergantung.. ada yang perlu bertulis supaya apa yang difikrkan dapat disampaikan untuk jangka masa yang panjang. berbanding kita bercakap, kita mungkin akan “lupa” apa yang kita pernah sampaikan. dalam meluahkan dan mendengar permasalahan cukup sesuai dan disyorkan agar kita bercakap.. bercakap itu merupakan satu terapi.

  10. x lama lg?betul ke ni?nt jangan x beri tahu pula….
    Saya rasa lama lagi kot untuk saya terbitkan dan menulis buku…..cz banyak lagi perkara yang x setel.
    wat ever nt klu dh kuarkan buku tu tell me yeah..ne tw anda bleh jadi bisnes partner saya ke dlm pembikinan buku2 motivasi saya ke:P

      • issyh..x lah..cume ada angan2 nk menulis and to be motivater.huhu…x tw lah ..boleh tercapai atau tidak atau sekadar mimpi lena sahaja..
        klu x silap halimlading21 amek kos usuluddin dengan kaunseling kn? ne tahu boleh jadi one of part my bisness partner ke kn atau ain sayang ke as my assistent..:)

    • tak lama lagi..tapi tak tahu lagi la “tak lama lagi” tu berapa lama lagi.. hehe.. saya rasa nak tuggu perkara selesai hanya ketika roh meninggalkan jasad. ketika tu, kita tak perlu nak selesaikan apa-apa, orang lain je yang akan “selesai”kan untuk kita. selagi nyawa masih ada, tulis apa-apa dulu..
      berminat ke dalam pembikinan buku motivasi ni?

      • MINAT….:)! Sy mula jatuh cinta dengan perkara2 mcm ni semasa ‘kejatuhan empayar’.Ketika itu mmg diuji dgn drastik’y sekali….untuk naikkan semangat mula mencari dimana tempat yg harus diperbaharui..
        Teringat kata2 Tuah Iskandar dan Dato’ Fadhilah Kamsah…..Jangan menyalahkan sesiapa dan x perlu salahkan sesiapa.Dari situ mula melibatkan diri dalam pembacaan buku2 motivasi either bahasa melayu @bahasa inggeris,mendengar dari corong2 radio,tv n internet.
        Dalam ketika itu timbul rasa nk buku mengenai keadaan ketika itu.Berkenaan diri sy juga dan adalah lagi :)Tp time tu purpose untuk student @ yg berkaitan dengan sekolah..
        Betapa sukarnya untuk serasikan dgn environment disitu tp try2 n try even give up,then my parent support me…motivasi2 tersebutlah menjadi peneman ketika itu disamping prefer to our Lord..Ada hikmah sebenarnya yg Allah nk beri..untuk buka kan mata dan berfikir dengan lbh kritis dan kreatif..

  11. drp apa yg sy bc dan perhatikan cra penulisn anda sprti mnunjukkn personaliti anda yg teliti tetapi kadang kala cerewet….:P (sory juz kidding)

    alright..,go on and keep it up ur self….you have talented,ne tw satu hari nanti bleh wat buku sendiri ke….:)
    All da best..

    • terima kasih.. ye, saya akui saya agak “cerewet” dalam satu-satu perkara. pemerhatian yang bagus. InsyaALLAH, mungkin akan ada buku motivasi dari saya akan keluar di pasaran tak lama lagi. DAPATKAN YANG ASLI..!!!!

  12. artikel ni penulisan sendiri atau copy paste?maaf ye…
    sebab klu penulisan sendiri…tahniah,teruskan usaha…
    gaya penulisan macm dr. hm tuah iskandar…seolah2 dia berhadapan dengan pembaca…
    ringkas dan mudah difahami…cubalah baca karya2 motivasi dr hm tuah…

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s