PANDUAN KESIHATAN PEMAKANAN


Apa dan Mengapa Dalam Piramid Makanan

Kebanyakan daripada kita mengetahui bahawa makanan bukan sahaja perlu kelihatan menarik ketika dihidangkan untuk membuka selera tetapi mestilah berkhasiat.

Namun, jika kita mengambil makanan semata-mata melayani kehendak selera, ia membawa mudarat kepada kesihatan terutama jika pengambilannya berlebihan.

Selain faktor umur, jenis makanan dan kuantitinya yang perlu diambil perlu juga mengambil kira sama ada anda seorang yang aktif atau sering melakukan kerja-kerja berat.

Justeru, sebagai garis panduan, piramid makanan dapat membantu anda untuk menentukan sajian makanan yang pelu diambil dan sebanyak mana kuantiti yang diperlukan dalam sehari.

Piramid makanan merupakan satu panduan pemakanan lengkap yang menyatakan zat dan keperluan pengambilan yang sesuai untuk menjaga kesihatan.

Ia disusun berdasarkan kumpulan makanan dan kuantiti yang perlu diambil bagi menjamin kesihatan yang lebih baik.

Piramid makanan terbahagi kepada lima peringkat atau kumpulan makanan yang diletakkan para paras berbeza berdasarkan keperluan pengambilannya.

Sumber: Laman web Kementerian Kesihatan Malaysia.

Kumpulan Paras 1

Nasi, ubi-ubian, mi, bihun, roti, bijirin dan produk bijirin

Pengambilan: Antara lapan dan 12 sajian sehari

Kumpulan Paras 2

Sayur-sayuran dan buah-buahan segar

Pengambilan: Antara tiga dan lima sajian sehari

Kumpulan/Paras 3

Terdiri daripada ayam, ikan, itik, daging dan kekacang serta susu dan produk tenusu

Pengambilan: Antara dua dan tiga sajian sehari

Kumpulan/Paras 4

Lemak, minyak, garam dan gula

Pengambilan : antara satu dan dua sajian sehari

Apakah maksud

satu sajian makanan

Kumpulan 1

Bijirin & produk bijirin dan ubi-ubian:

½ cawan nasi putih

½ cawan mi/bihun/kuetiau/pasta

1 keping roti bijirin penuh

½ keping capati (saiz kecil)

1 cawan bubur nasi

½ cawan bijiran sarapan

1 biji ubi kentang saiz sederhana

3 keping biskut tawar/krim

Kumpulan 2

Sayur-sayuran

½ cawan sayuran berdaun hijau tua

½ cawan sayuran buah atau ubian

½ cawan lain-lain sayuran

Kumpulan 3

Buah-buahan

½ biji jambu batu saiz sederhana

Sepotong potong betik / tembikai / nanas

Sebiji pisang / oren / pir / epal

½ cawan jus buah (tanpa gula)

Susu dan produk tenusu

Secawan susu

½ cawan dadih

Sekeping keju

l Tenusu rendah lemak lebih digalakkan

Kumpulan 4

Telur, daging, ayam, ikan dan kekacang

Seketul paha ayam saiz sederhana

Seekor ikan kembung

Dua ketul daging tanpa lemak sebesar kotak mancis

Lima sudu makan ikan bilis tanpa kepala

½ cawan kekacang kering

Empat sudu sudu makan udang kecil dengan kulit

Sekeping tauhu

Sekeping tempe

Sebiji telur saiz sederhana (gred C)

sumber : UTUSAN MALAYSIA

4 responses to “PANDUAN KESIHATAN PEMAKANAN

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s