TEKPI


 

Bentuk asas senjata ini adalah bercabang tiga dengan cabang utama lebih panjang daripada cabang dikiri dan kanannya. Cabang utama berbentuk lurus manakala cabang di kiri dan kanan membentuk huruf U atau seperti tanduk kerbau. Masyarakat Melayu menamakan cabang utama tersebut sebagai batang tekpi manakala cabang dikiri dan kanannya sebagai sampir. Hujung hulunya yang berbentuk buntil pula dikenali sebagai mata lalat atau bunga lawang. Cabang utama biasanaya adalah sepanjang 15 inci sehingga 20 inci dan diukur mengikut kesesuaian tuanpunya senjata.

Tek-pi dipercayai berasal daripada Indonesia sebelum tersebar ke Malaysia, India, China, Indo-China,dan Okinawa, Jepun . Di Indonesia ia dikenali dengan nama Tjabang dan dipercayai diambil hasil dari trisula [[India], manakala di Okinawa didalam bahasa Ryukyu ia dikenali sebagai Sai (釵).

TEKNIK MENGGUNAKAN TEKPI :

Kegunaan tekpi sebagai senjata dibayangkan dalam bentuk khususnya. Dengan kemahiran, ia boleh digunakan bagi menentang pedang panjang dengan memerangkap bilah pedang dengan sampir tekpi. Sekiranya penggunanya cukup mahir, dia mungkin mampu meretakkan bilah atau senjata lain dengan menggunakan tekpi. Terdapat beberapa cara berbeza menggunakan tekpi dengan tangan, yang memberikan kepelbagaian samaada untuk membunuh atau tanpa membunuh. Tekpi kebiasaannya digunakan sebagai senjata hentaman atau tusukan pada solar plexus. Tekpi juga dikatakan mempunyai banyak gerakan pertahanan bagi menghalang senjata lain.

Satu cara memegangnya adalah dengan mengenggam batang tekpi dengan semua jari di bawah sampir dengan ibu jari pada cabang sampir dan batang tekpi. Cara ini membenarkan tekpi ditekan pada lengan depan dan mengelakkan ibu jari terperangkap ketika menangkis serangan. Perubahan boleh dilakukan dengan menekan ibu jari dan memutar tekpi sehingga ia terbalik. Tekpi dikatakan lebih mudah dipegang dalam kedudukan ini. Mata lalat berguna bagi menumpukan kuasa tumbukan, sementara batang utama yang panjang boleh dihunus bagi menujah musuh, sebagai pelindung lengan ketika menangkis serangan, atau menikam sebagaimana pisau biasa.

Dalam kegunaan biasa, sesetengah cenderung mengekalkan jari telunjuk sepanjang batang tekpi tanpa mengira ia menghala kehadapan atau kebelakang. Jari mungkin lurus atau dibengkokkan sedikit. Digunakan dengan cara ini, jari lain kekal pada batang utama, dengan ibu jari mengenggam pemegang.

Genggaman yang digambarkan di atas memberi kelebihan kelenturan senjata ini sebagai samaada senjata menyerang atau pertahanan. Kedua cara genggaman membantu putaran arah mata bilah sementara tekpi berada dalam pegangan yang kukuh.

Tekpi biasanya digunakan secara berpasangan, dengan satu setiap sebelah tangan. Di Amerika Syarikat gaya utama adalah Yamanni Ryu. Lima gerakan (kata) biasanya diajar, termasuk dua gerakan kihon. Gaya ini termasuk pelbagai sangga, tangkis, serang dan memerangkap penyerang dari semua arah dan ketinggian. Penggunaan hujung mata, penumbuk, dan batang utama ditekankan, termasuk juga penukaran genggaman bagi serangan dan sanggaan berganda.

Jitte merupakan senjata satu mata Jepun yang setara dengan tekpi/sai Okinawan, dan kebanyakannya digunakan oleh polis Jepun semasa tempoh Edo. Ia merupakan senjata yang ditonjolkan dalam kurikulum beberapa aliran Jujutsu dan koryu Jepun.

 

SUMBER : http://ms.wikipedia.org/wiki/Tekpi

 

PESANAN PENULIS :

BELAJAR DARI TANGAN GURU, BUKAN DARI BUKU.

*TERINGIN NAK BELAJAR SENI TEKPI & NUNCHAKU 🙂

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s